Înainte de toate, Aikido este o filosofie exprimată prin mișcare, un mod de a te cunoaște, o metodă de cultivare a spiritului, de dobândire a unui bun autocontrol și echilibru. Considerată o disciplină internă, totalmente necompetițională, Aikido este arta marțială japoneză fondată de marele maestrul Morihei Ueshiba (1883-1969). Aikido se bazează pe utilizarea forței, a energiei și mișcărilor adversarului prin aplicare de procedee preponderent articulare în combinație cu eschivele realizate prin tai-sabaki (pivotările în arc de cerc). În Aikido, tehnicile se finalizează prin proiectări, fixări, luxări, strangulări ori lovituri. Aikido este o adevărată școală, fiind o esență a unei evoluții normale a școlilor de artă marțială Takeda-Ryu & Daito-Ryu. Originile Aikido se află în formele de Aiki-Jujitsu și în practicile marțiale de sabie-suliță, utilizate de temuții și cruzii samurai Aizu din Japonia medievală.
- 4 noiembrie 2018, ora 17:00 – Nobori Dojo București
- 17 noiembrie 2018, ora 11:00 – Nobori Dojo București
Practicat corect si cu sinceritate Aikido este extrem de eficient. Dacă până la Aikido, artele marțiale nipone erau mai mult preocupate de eficiență, suplețe, reacție spontană, odată cu nașterea Aikido, arta marțială niponă redobândește o esență de mult pierdută în lungul drum al evoluției acestor arte – aici fiind vorba despre interna alchimie a desăvârșirii. Exersând asuduu Aikido, practicantul descoperă principiile de non-rezistență, flexibilitatea, tehnicile rotunde, utilizarea intenției, energiei și forței adversarului, Aikido având puternice și ascunse legături cu fundamentalele stiluri interne de origine chineză, cum ar fi Chin-Na, Taiji Quan-ul, Baguazhang-ul ori Xing-Yiquan. Textual, Aikido înseamnă „calea armonizării energiei” și privit în sinteză, reprezintă un stil de luptă pur defensiv. Spre sfârșitul vieții, fondatorul Aikido și intitulat arta … Calea Iubirii și Păcii.
Pentru a începe Aikido, primul lucru ce trebuie făcut este intrarea în dojo, care reprezintă ceva mai mult decât o simplă sală de sport. Este locul unde practicantul caută calea spre desăvârşire, educaţie şi echilibru interior. Eticheta uzitată în dojo reprezintă poarta spre tradiţie şi respect şi are o pondere de importanţă egală cu învăţarea tehnicii în sine. Sarcina de bază a artei marţiale este în primul rând educarea omului şi cizelarea lui.
Un adevărat aikidoka tinde să devină o fiinţă superioară, cu o scară valorică sănătoasă şi implicit cu un comportament social adecvat. Aikido se adresează atât tinerilor timizi, retraşi, lipsiţi de contact cu semenii lor de aceeaşi vârstă, cât şi agresivilor care, în intimitatea sufletului lor, ar dori să ia parte la o viaţă de colectivitate, dar nu ştiu cum să o facă. Pe aceşti viitori oameni maturi, activitatea într-un mod tradiţional îi ajută să devină persoane conştiente, sincere, deschise contactului cu societatea noastră de zi cu zi, şi este de fapt lupta cu noi înşine. Atunci când rezonăm negativ cu anumite persoane, când ne lăsăm afectaţi şi ne enervăm, de fapt protestăm asupra unor trăsături pe care le regăsim, undeva adânc înrădăcinate în noi. În realitate ne luptăm cu noi înşine! Iar Aikido este în esenţa lui, lupta cu noi, competiţia cu noi, autodepăşirea şi puternicul sentiment de identitate.
Alege conștient schimbarea de care ai nevoie Aikido poate fi și Calea TA.
Te așteptăm cu drag :)!
Intrarea este gratuită !